Anledningar till att läsa filosofi

Posted by on maj 2, 2015 in Filosofi, Slider | 0 comments

Det finns egentligen hur många anledningar som helst att läsa filosofi, men här ska du få ett par punkter på varför 🙂

 

1. Bli smartare!

Det finns idag flera undersökningar som visar att filosofistudenter är bland de mest framgångsrika bland olkia tester för t.ex. forskarstudier och specialutbildning. När man studerar filosofi, så studerar man själva tänkandet och inte som andra utbildingar där det varvas med fakta. Filosofin är bred och allmän – med allt från t.ex. logik, till språkfilosofi, argumentationsanalys och etik. Detta gör filosofistudier till ett utmärkt redskap för tankemässig utveckling.

2.Alla vetenskapers grund

Om man ser till historien så grundar sig alla vetenskaper ur just filosofin. Mer därtill beror alla andra vetenskaper mer eller mindre på filosofi: det är argumentation och logiskt tänkande som binder samman empiriska påståenden till vetenskaper.

3.Världens viktigaste frågor

Frågor som Vad bör vi göra? Finns objektiva fakta? Kan vi ha kunskap? Finns rätt och fel? Vad betyder rättvisa? Vad är sanning? Har vi en fri vilja?  och andra filosofiska frågor är något som egentlligen är grundläggande för all mänsklig verksamhet samt att de är både viktiga och centrala frågor.

 

cogito descartesJag tänker, alltså finns jag ”Cogito ergo sum”- René Descartes

 

(Visited 139 times, 1 visits today)