Astrid Lindgren

Posted by on jan 27, 2015 in Författare | 0 comments

Många förknippar säkert Astrid Lindgren med den mysiga kvinnan som läser ur sina böcker för oss i filmer från vår barndom. Det som många av oss kanske inte vet är att Astrid var en betydande samhällsdebattör och en stark Hitlermotståndare.

I valrörelsen 1976 publicerade hon novellen Pomperipossa i Monismanien som visade på hennes missnöje med att egenföretagare kunde få betala mer i marginalskatt än de tjänade. Novellen fick stor uppmärksamhet och Astrid blev först anklagad för att ha ha stor okunskap i ekonomiska frågor av den dåvarande finansministern Gunnar Sträng. Han fick dock senare dra tillbaka sitt uttalande och erkänna att hon hade rätt i sin sak. Denna händelse sägs vara en stor bidragande faktor till att socialdemokraterna förlorade regeringsmakten för första gången på 40 år.

Många av Astrids barnböcker skildrar dramatiska händelser i hennes liv och hon skriver gärna om starka flickor (hon själv som stark samhällskritiker) och ensamma pojkar (om hennes son hon tvingades adoptera bort).

Hon arbetade sekreterare till kriminologen Harry Söderman och lärde sig mycket om hans arbete. Detta var en stark inspirationskälla för hennes bok om Mästerdetektiven Blomkvist. 

Hennes obehagskänsla från när andra världskriget utbröt finns i bocken om Bröderna Lejonhjärta.

Samt hennes tankar på hur hennes bortadopterade son måste känna när han inte kan träffa sin pappa finns med i Mio min Mio.

Det finns väldigt mycket att läsa om Astrid och hon ska definitivt ha beundran för allt som hon gjorde under sitt liv.

 

astrid

(Visited 130 times, 1 visits today)