Sofies värld

Posted by on aug 11, 2014 in Böcker | 0 comments

En av världens mest kända romaner heter Sofies värld. I mitten på nittiotalet var den ett år faktiskt den bok som såldes i allra flest exemplar i hela världen. Författaren till boken heter Jostein Gaarder och är norrman. Innan Gaarder blev en känd författare genom sina verk Spelkortsmysteriet och Sofies värld undervisade han bland annat i filosofi, vilket är temat för boken. Handlingen utspelar sig kring Sofie, som får mystiska brev från en okänd avsändare. Det första ställer frågan “Vem är du?”. De nästkommande breven blir alltmer detaljerade och bildar tillsammans en grundkurs i filosofi, både för Sofie och för läsaren. Det är en fantastisk bok eftersom den utbildar utan att människor drar sig för att läsa den.
Sofies värld blev också till film, som är ett ännu mer lättillgängligt sätt att ta till sig kunskap. Jag hoppas att många föräldrar låter sina barn läsa boken eller se filmen. Här nedan kan du se ett klipp ur filmen.

Sofies värld är inte bara en filosofisk grundkurs diskuteras utan även en metalitterär skapelse. Det innebär att Sofie i boken inser att hon är en karaktär i en bok. Det är dock mot slutet av en lång historia som kantas av kända filosofer och historiska nedslag. Kant, Hegel, de gamla grekiska filosoferna, renässans och medeltid förmedlas av brevskrivaren som visar sig heta Alberto Knox. Hans dialog med Sofie kan ställas emot hennes lärare i skolan, Jacobsen, där hon inte alls får samma utrymme. Under den här historien växer undringar kring hennes egen tillvaro fram samtidigt som den blir allt underligare. Slutklämmen blir att hon inser att hennes verklighet egentligen inte finns. Den har skapats i brev från en FN-soldat, som vill undervisa sin dotter i filosofi. Detta skapar i sig spännande filosofiska frågor. Därför är Sofies värld en av de bästa böckerna som finns, även om den inte alls går så djupt in på filosoferna som jag hade velat. Då hade den dock blivit flera tusen sidor.

(Visited 368 times, 1 visits today)